Wygląda na to, że już w najbliższym czasie wśród osób stosujących zdrowy styl odżywiania królować będzie właśnie ta jagoda. Roślina ta występuje prawie na całym świecie, a korzyści spożywania jej owoców są zdumiewające.
Krótka historia borówki amerykańskiej
Borówka wysoka potocznie zwana amerykańską jest kuzynką naszej czarnej jagody i pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie dziko w wielu krajach świata. Jednak wszystkie odmiany o dużych owocach pochodzą z upraw. Rośliną sadowniczą stała się w latach 30-tych XX w., a wszystkie odmiany uprawne zostały wyhodowane w USA.
Dzisiaj plantacje borówki amerykańskiej rozrzucone są po całym świecie. I chociaż największym producentem są Stany Zjednoczone i Kanada – w europie królują Polacy. Choć większość borówek wyhodowanych w Polsce idzie na eksport, zdobywa ona zainteresowanie także wśród nas.
Różnorodność dostępnych dzisiaj odmian pozwala cieszyć się tym owocem od połowy czerwca aż do końca września. Borówki osiągają różne rozmiary, te najlepsze, ale i najtrudniejsze w uprawie osiągają rozmiary mniejszych czereśni.
Błękitny skarb
Owoce borówki amerykańskiej są nie tylko bardzo smaczne, ale co może i ważniejsze, spośród wszystkich owoców wyróżniają się ogromną wartością odżywczą. Duże zasoby ważnych składników odżywczych sprawiają, że owoce te są cennym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Aby długość tego artykułu nie zmieniała go w ebooka pominę wszystko w czym borówki są tylko dobre, a skupię się na aspektach w których dominują nad innymi owocami. Jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany to krótka wycieczka po sieci pozwoli mu zdobyć informacje np. o mikro- i makroelementach oraz witaminach i ich ilościach.
Od wieków wierzono, że borówki mają właściwości lecznicze. Współczesne badania przeprowadzane w nowoczesnych laboratoriach na całym świecie to potwierdzają. Borówka amerykańska może pomóc w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy tętnic, żylaków, cukrzycy i hipoglikemii, nadwagi i otyłości, zapalenia stawów, schorzeń układu moczowego i wątroby, zaburzeń neurologicznych, zaburzeń trawienia, stanów zapalnych i uszkodzeń wzroku.[x]
Borówki uznano za naturalny eliksir młodości i znalazło to potwierdzenie w testach laboratoryjnych prowadzonych na zwierzętach. Osobniki za diecie borówkowej zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz duże zdolności poznawcze. Podobny wpływ borówka ma na ludzi – chroni komórki nerwowe przed efektami stresu, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Niezwykły wpływ opóźniający procesy starzenia organizmu wywołany przez resweratrol i inne polifenole bardzo silnie przyciąga ludzi do spróbowania i wprowadzenia do codziennej diety tego owocu.
Potencjał antyoksydacyjny
Prowadzone nad borówką liczne badania naukowe wykazały obecność w jej owocach wielu substancji biologicznie czynnych i antyoksydacyjnych, za które borówka jest szczególnie ceniona. Są to przede wszystkim polifenole, antocyjany (odpowiadają za charakterystyczny kolor borówek), kwas chlorogenowy, mirycetyna, kwercetyna, kemferol i resweratrol. Innymi antyoksydantami obecnymi w borówkach są β-karoten, luteina oraz zeaksantyna.
Dane naukowe z USDA Human Nutrition Research Center on Aging wskazują, że owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich znanych owoców i warzyw. Badania doświadczalne oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) dowiodły, że owoce borówki wykazują znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż jakiekolwiek inne owoce i warzywa – tym samym stają na pierwszym miejscu pod względem zawartości przeciwutleniaczy.
Obecność substancji działających przeciwutleniająco jest bardzo pożądaną cechą żywności spożywanej przez ludzi. Związki o takim działaniu posiadają zdolność niszczenia wolnych rodników, które uważa się za przyczynę wielu chorób, w tym raka, oraz przedwczesnego starzenia się organizmu. Dzieje się tak, ponieważ rodniki są bardzo aktywnymi formami tlenu o dużej tendencji do niszczenia błon komórkowych i struktury DNA, co jest określane jako tzw. „stres oksydacyjny”. Dzięki temu owoce borówki wpływają korzystnie na funkcjonowanie wszystkich narządów organizmu. Pozwalają zachować na długie lata zdrową, elastyczną skórę i dobry wzrok.
Choroba nowotworowa
Za jedną z głównych przyczyn powstawania chorób nowotworowych uważa się wolne rodniki tlenowe. Ze względu na swój wielki potencjał antyoksydacyjny, borówka amerykańska za naturalną broń w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych. W skórce i w miąższu tuż pod skórką borówki zawierają niebieski barwnik antocyjanowy, który wraz z witaminą A, C i E stanowi o nieporównywalnej sile zmiatającej wolne rodniki. Podobnie resweratrol, który jest związkiem wytwarzanym przez nieliczne rośliny posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Wyniki badań naukowców opublikowane w brytyjskim czasopiśmie Journal of Cancer Research sugerują, że związki lupeolu, naturalnego kwasu salicylowego zawartego w owocach borówki nie tylko zapobiegają rozwojowi komórek rakowych, ale także zmniejszają rozmiar nowotworu szybciej niż cisplatyna – tradycyjny lek stosowany w terapii nowotworów. Dyrektor Brytyjskiej Fundacji Zdrowia Stomatologicznego dr Carter powiedział: “Prawdą jest, że badania są wciąż w fazie wstępnej. Jednak przyjmuje się, że związki lupeolu – kwasu salicylowego, zawarte w takich owocach jak borówka amerykańska, jeżyna, papaja czy czarna porzeczka mogą być bardziej efektywne niż tradycyjne leki przeciwdziałające rozwojowi komórek rakowych jamy ustnej.” Lupeol jest także badany pod kątem działania przeciwnowotworowego na komórki raka trzustki oraz raka prostaty i wyniki wstępnych badań są bardzo obiecujące.
Choroby oczu
Borówka ma także korzystny wpływ na wzrok. Spożywanie jej owoców zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie: kierowców, osób pracujących przy komputerze, pracowników precyzyjnych. Ekstrakt z borówki stosowany jest w wielu popularnych kroplach mających przynosić ulgę zmęczonym oczom, które przy okazji poprawiają także mikrokrążenie w gałkach ocznych i polepszają widzenie.
Borówki wpływają na poprawę widzenia u osób ze słabym widzeniem w świetle i ciemności. Antocyjany borówki mają bowiem powinowactwo do purpury wzrokowej siatkówki wpływającej na procesy dostosowywania oka do widzenia w różnych warunkach oświetleniowych (w świetle i ciemności). Zwiększenie zainteresowania leczniczymi zastosowaniami borówek odnotowano w czasie II Wojny Światowej, kiedy to zaobserwowano, że piloci brytyjskich Królewskich Sił Powietrznych zauważyli znaczną poprawę ostrości widzenia w ciemnościach podczas nalotów bombowych po spożyciu owoców borówki czarnej. Przeprowadzone jakiś czas później badania wykazały, że istotnie podawanie ekstraktów z borówek osobom zdrowym wpływa na poprawę ostrości widzenia w ciemnościach. Zaobserwowano również, że wzrok badanych osób szybciej dostosowywał się do ciemności i prawidłowa ostrość widzenia szybciej powracała po oślepieniu badanych osób blaskiem światła.
Podsumowanie
Codziennie dowiadujemy się o nowych odkryciach związanych z dobroczynnym działaniem owoców borówki amerykańskiej. Wiele jeszcze przed nami do odkrycia, ale już teraz wiemy, iż owoc borówki spożywany regularnie wpływa niezwykle pozytywnie na nasze zdrowie, a przy tym ze względu na smak jest bardzo cennym elementem jadłospisu.
Całkowite korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia borówki czynią ją bezcennym pokarmem w walce z chorobami. W rzeczywistości, w kategorii długoterminowych korzyści borówka jest zdecydowanie najlepszym z owoców i powinna stanowić część diety każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i dobrą kondycję.
Tak! możesz poprawić zapamiętywanie i zdolność uczenia się.
Spożycie jednej szklanki borówek dziennie dobroczynnie wpływa na zdolność kojarzenia i myślenia. W badaniach opublikowanych w 2011 r. badacze z Uniwersytetu w Houston odkryli, że szczury na diecie wzbogaconej w borówki przez 1 lub 2 miesiące miały lepsze wyniki w testach pamięci od tych, które były na zbilansowanej diecie kontrolnej. Podobne testy prowadzono na myszach i one także wykazały, że zwierzęta karmione owocami borówki przez dłuższy czas utrzymywały lepszą sprawność fizyczną oraz lepiej wypadały w testach laboratoryjnych służących ocenie pamięci oraz funkcji poznawczych. Co jednak najważniejsze podobny efekt po spożyciu borówki amerykańskiej stwierdzono u ludzi. Jak zaobserwowano w badaniach dochodzi do tego wskutek poprawy przekaźnictwa sygnałów pomiędzy poszczególnymi komórkami nerwowymi w mózgu czyli poprawy transmisji i komunikacji pomiędzy neuronami. Odkryto że borówki poprawiają nie tylko pamięć, kojarzenie, koncentrację i zapamiętywanie ale mogą też poprawić funkcję zmysłu równowagi i koordynacji.
Borówkę amerykańską najlepiej jeść w postaci nieprzetworzonej, po uprzednim umyciu pod bieżącą wodą. Posiada najwyższą wartość odżywczą, gdy spożywamy ją „na surowo”, gdyż zawarte w niej składniki (w tym: witaminy, antyoksydanty i enzymy) są niszczone pod wpływem działania wysokiej temperatury. Trwałość borówki można przedłużyć poprzez jej zamrożenie. W procesie mrożenia nie tracą prawie żadnych właściwości odżywczych oraz zachowują swój doskonały smak. W ten sposób możemy przygotować borówki na lody lub przechowywać je aż do kolejnego sezonu.
Napisz w komentarzu o czym chciałbyś przeczytać kolejny artykuł, możliwe tematy:
1. Przepisy na wyśmienite desery z borówkami
2. Wpływ borówki amerykańskiej na poszczególne choroby
3. Jak uprawiać borówki we własnym ogródku
Powyższy artykuł oparty jest na studium badań i publikacji których spis możecie znaleźć pod tym linkiem. Jednak jest on jedynie próbą interpretacji badań i artykułów napisanych przez naukowców i nie jest ani poradą lekarską, ani podstawowym źródłem wiedzy.
PROWADZIMY PLANTACJĘ BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ BEZ OPRYSKÓW, ZOBACZ JAK
BORÓWKĘ WYSYŁAMY KURIEREM
ZADZWOŃ I ZAMÓW: 534 288 597
Stres prowadzi do miażdżycy