Weganie są szczęśliwsi niż mięsożercy

Weganie są szczęśliwsi niż mięsożercy

Ostatnia aktualizacjia:

All vegans are negative, pretentious, unhappy and angry protestors. Or at least, that’s what the stereotypes have you believe. But is this actually true? It turns out to be the opposite: vegans are both happier than meat-eaters and more liked than what’s commonly believed.

Weganie to negatywni, pretensyjni i nieszczęśliwi aktywiści. A przynajmniej tak wygląda stereotyp. Ale czy jest on prawdziwy? Wychodzi na to, że jest dokładnie odwrotnie: weganie są zarówno szczęśliwsi niż mięsożercy jak i cieszą się lepszą opinią mas.

Zespół stojący za stroną trackinghapiness.com opublikował w Maju wyniki badania na prawie dwunastu tysiącach ludzi​1​. Oto podsumowanie wyników:

Vegans report higher happiness levels than meat-eaters (+7%).
Happier people are more likely to turn 100% vegan in the future.
32% of vegans & vegetarians state that their biggest driver is the environment.

  • Weganie raportują wyższe poczucie zadowolenia z życia niż mięsożercy (+7%)
  • Ludzie, którzy już wcześniej byli szczęśliwi dużo częściej zostają weganami niż osoby stale niezadowolone z życia.
  • Tylko 14% mięsożerców okazuje negatywne nastawienie do weganów.
  • Starsi ludzie rzadziej rozważają przejście na dietę roślinną.

Weganie są średnio o 7% szczęśliwsi od mięsożerców

Zespół przeprowadził ankiety z 1179 weganami, 948 wegetarianami, 422 peskatarianami i 8988 mięsożercami. Respondentom zadawano m.in. pytanie: „Jeśli spojrzysz na ostatni rok swojego życia, jak oceniłbyś poziom swojego szczęścia na skali od 1 do 10?”.

  • Średnia odpowiedź: 6.9
  • Weganie: 7.27
  • Wegetarianie: 7.31
  • Peskatarianie: 6.99
  • Mięsożercy: 6.8

Szczęśliwi mięsożercy myślą o przejściu na dietę roślinną

Co ciekawe badanie pokazało, że mięsożercy, którzy oceniają się jako szczęśliwych dużo częściej myślą o przejściu na weganizm. Aż ¼ mięsożerców chciałaby przejść na dietę roślinną.

Poniższy graf przedstawia jak szczęście idzie w parze z chęcią przejścia na weganizm wśród mięsożerców.

Prawdopodobieństwo, że mięsożerca przejdzie na dietę roślinną

I pamiętajmy, że to nie tylko szczęśliwi ludzie częściej zostają weganami, ale weganie także pozostają szczęśliwsi od mięsożerców.

Jak wyglądają dzisiaj negatywne stereotypy wegan

Krąży po naszej planecie kilka negatywnych naklejek przylepianych weganom, jednak nawet jeśli ktoś je zna, to bardzo rzadko sam w ten sposób myśli.

Badający zadali respondentom pytanie: „Co Ty myślisz o weganach i weganizmie?”. Następnie przeanalizowali odpowiedzi i zauważyli, że jedynie niecałe 15% odpowiedzi wskazywało na negatywne nastawienie względem wegan bądź weganizmu.

Ile procent mięsożerców ma daną opinię o weganizmie.

Przeciętny mięsożerca ma dobre zdanie na temat wegan (średnia 3.5).

Kto myśli o przejściu na dietę 100% roślinną?

Niewielu, bo jedynie 16% mięsożerców uważa, że przejdą na jedzenie 100% roślinne.

Natomiast te osoby, które już teraz ograniczają spożycie mięsa mają aż o 220% większą szansę na przejście na 100% roślinne odżywianie.

Jak powód diety roślinnej koreluje z szczęściem

Zespół prowadzący to badanie, za każdym razem jak ktoś powiedział, że jest weganinem bądź wegetarianinem, zadawał dodatkowe pytanie: „Jaki jest główny powód twojego wyboru tego sposobu odżywiania?”

Dlaczego ludzie wybierają dietę 100% roślinną

Badacze porównali powód wyboru diety bezmięsnej z raportowanym przez osoby poziomem szczęścia, oto co uzyskali: (wartości średnie, na skali 1-10)

  • Weganie z powodu dbania o środowisko: 7.72
  • Weganie z powodu dla smaku lub zdrowia: 7.32
  • Weganie z powodu cierpienia zwierząt: 6.77
  • Weganie z powodu nietolerancji laktozy lub mięsa: 7.44
graf przedstawiający korelację między powodem diety bezmięsnej a szczęściem
Jak powód diety bezmięsnej koreluje ze szczęściem

Dane źródłowe i narzędzie wykorzystane w badaniach.

Jedzenie większej ilości warzyw i owoców przyczynia się do zadowolenia z życia

W 2016 roku inni badacze pokazali, że zwiększanie udziału warzyw i owoców w diecie przyczynia się do wzrostu raportowanego szczęścia w trakcie dwóch lat.

Po analizie ponad dwunastu tysięcy dzienniczków żywieniowych Australijczyków i podliczeniu korelacji między ilością warzyw i owoców w diecie, a odczuwaną satysfakcją z życia zauważono, że zamienienie 8 porcji mięsa dziennie na 8 porcji warzyw i owoców średnio zwiększa poziom szczęścia podobnie jak znalezienie pracy po dłuższym okresie bycia bezrobotnym​2​.


Przez ostatnie 40 lat konsumpcja mięsa w większości krajów zachodnich wzrosła ponad dwukrotnie, a dwieście lat temu przeciętnego polskiego chłopa stać było na mięso jedynie w wigilię. Świat nigdy nie hodował tyle bydła ani nigdy nie zjadał tyle mięsa. Uprawie roślin na pasze przeznaczone jest 77% ziemi uprawnej, a hodowla dostarcza jedynie 18% zapotrzebowania kalorycznego ludzkości na energię​3​.

Ja jestem na diecie bezmięsnej od urodzenia, pierwotnie powodem takiego wyboru moich rodziców były aspekty zdrowotne, choć wiedza na ten temat nie była dwadzieścia pięć lat temu ogólnie dostępna. Rodzice musieli postawić krok odwagi podejmując taką decyzję.

Dzisiejsze dane wskazują, że niejedzenie mięsa jest dobre dla ciebie, naszej planety i zwierząt, które nie muszą cierpieć, aby znaleźć się na twoim talerzu. Podejmij właściwą decyzję zanim wnuki zaczną cię pytać, dlaczego zjadałeś zwierzęta.

Bibliografia

  1. 1.
    Tracking H. Eat Green, Be Happy: New Study Finds Vegans Are Happier. Tracking Happiness. Published May 21, 2021. Accessed September 23, 2021. https://www.trackinghappiness.com/vegan-happiness-prejudices-study/
  2. 2.
    Mujcic R, J.Oswald A. Evolution of Well-Being and Happiness After Increases in Consumption of Fruit and Vegetables. Am J Public Health. Published online August 2016:1504-1510. doi:10.2105/ajph.2016.303260
  3. 3.
    Ritchie H, Roser M. Land Use. Our World In Data. Published August 2019. Accessed September 23, 2021. https://ourworldindata.org/land-use
Michał Kuczek
Michał Kuczek

Cześć! Jestem tutaj w celu odkrycia uniwersalnych metod rozwiązywania problemów. Interesują mnie negocjacje, zarządzanie, projektowanie i uprawa borówki amerykańskiej. Jestem studentem psychologii i prowadzę agencję kreatywną Biiird Studio.

Dodaj komentarz